2655024293 Βασιλέως Πυρρου, Κόνιτσα, Ιωαννίνων aristeaderveni1975@gmail.com
hero image

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις που μπορεί κανείς να επιλέξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ιωάννινα, είναι στην περιοχή της Κόνιτσας! Η περιοχή της Κόνιτσας βρίσκεται στο πιο βόρειο κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 1 ώρα από την πόλη των Ιωαννίνων (64.7 χλμ.) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000). Όλο το νοτιοανατολικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας (Σμόλικας, Βασιλίτσα, Τραπεζίτσα, Τύμφη, κοιλάδα και χαράδρα Αώου, φαράγγι Βοιδομάτη) αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, του μεγαλύτερου χερσαίου Εθνικού Πάρκου της Ελλάδας (2 εκατομμύρια στρέμματα) με μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική αξία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Το τοπίο που συναντάει κανείς στην πειροχή της Κόνιτσας είναι ίσως από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας, γεμάτο πλούσια βλάστηση και πανίδα, χαράδρες, ορεινές λίμνες μοναδικής ομορφιάς, 3 ποτάμια (Αώος, Βοϊδομάτης, Σαραντάπορος), και προστατευόμενες περιοχές (Περιοχές Δικτύου Natura 2000, Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, όρος Δούσκο-Νεμέρτσικα, παραποτάμιο δάσος Αώου-Βοϊδομάτη, Στενά Σαρανταπόρου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου).  

Εκτός από αστείρευτη φυσική ομορφιά, η περιοχή κρύβει και άλλες εκπλήξεις, με μεγάλο όφελος για το περιβάλλον και την άγρια ζωή, καθώς αποτελεί βιότοπο για την καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, και πολλά άλλα ζώα της άγριας ζωής!

Τα ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ της Κόνιτσας είναι πολλά, και αποτελούν οδηγό εξερεύνησης της ιστορίας του τόπου. Κάποια από αυτά είναι το γεφύρι του Αώου – πέτρινο γεφύρι στην έξοδο της χαράδρας του Αώου και το μεγαλύτερο σε ύψος και πλάτος μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα, η Οικία Χάμκως - αρχοντικό του Ζεινέλ Μπέη, πατέρα της Χάμκως η οποία ήταν η μητέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, η Μονή Στομίου – πεζοπορία μίας ώρας περίπου από το γεφύρι της Κόνιτσας, το Λαογραφικό Μουσείο Κόνιτσας και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι.

Μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματική εμπειρία για όλη την οικογένεια αποτελούν και οι ευκαιρίες ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ που προσφέρει η περιοχή!

Οι επιλογές που έχει κανείς για πεζοπορία στην περιοχή είναι πολλές, με τις πιο διαδεδομένες, λόγο φυσικής ομορφιάς και γεωλογικής σημασίας του τόπου, να είναι στις 2 Δρακόλιμνες που βρίσκονται γύρω από την Κόνιτσα, την Δρακόλιμνη Γκαμήλας και τη Δρακόλιμνη Σμόλικα (με το όνομα Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου).

 

 

Δρακόλιμνη της Γκαμήλας

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, κοντά στην κορυφή του όρους Τύμφη. Αποτελεί αγαπημένο και δημοφιλή ορειβατικό προορισμό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι αλπικοί Τρίτωνες (δράκοι) που ζουν στα νερά της. Η πεζοπορική διαδρομή από το Μικρό Πάπιγκο ως τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας διαρκεί 4 ώρες, ενώ από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας 1 ώρα. Για τους πιο έμπειρους, υπάρχει και η επιλογή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια διαδρομής, η οποία ξεκινάει από τη Γέφυρα του Αώου, συναντάει τη Μονή Στομίου και καταλήγει στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, με διάρκεια επτάμισι ωρών (πορεία 12 χιλιομέτρων). Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. 

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, κοντά στην κορυφή του όρους Σμόλικα, δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Επίσης αγαπημένος προορισμός για κάθε λάτρη της πεζοπορίας και ορειβασίας, με τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκοι) να κατοικούν στα νερά της όπως και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Οι επιλογές πορείας προς τη Δρακόλιμνη είναι αρκετές, με τις πιο διαδεδομένες να είναι αυτές που ξεκινούν από  το χωριό Πάδες ή το Παλιοσέλι ή το χωριό Αγία Παρασκευή. Η πεζοπορία διαρκεί 5 ώρες και αποτελεί μία από τις όμορφες και δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στα Ελληνικά βουνά.

 

Άλλες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε είναι:

Διαδρομή Κλειδωνιά - Άνω Κλειδωνιά
Διαδρομή Κλειδωνιά - Φαράγγι Βίκου
Διαδρομή Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Δρακόλιμνη - Κορυφή Γκαμήλα
Διαδρομή Κόνιτσα - Καλογερικό - Σιάδι Μύγας
Διαδρομή Κόνιτσα - Μονή Στομίου
Διαδρομή Κόνιτσα - Κορυφή Τραπεζίτσας
Διαδρομή Αετομηλίτσα - Επάνω Αρένα
Διαδρομή Αετομηλίτσα - Κορυφή
Διαδρομή Πληκάτι - Κορυφή Γράμμου
Διαδρομή Πάδες - Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα
Διαδρομή Παλιοσέλι - Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα
Διαδρομή Αγία Παρασκευή - Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα